Как да украсим коледната елха? Правила, съвети и трикове

oblache.net дек. 09 2010 6 коментара

Как да украсите коледната елха е избор, който всеки сам ще направи, защото тя трябва да ни носи радост и топлина, а не да отговаря на нечии чужди виждания. Но все пак има някои правила, които биха ни помогнали да се справим по-лесно и по-добре.
Коледната елха безспорно e един от най-важните елементи на коледните празници, защото под нея Дядо Коледа поставя подаръците за най-любимите ни хора и около нея греят толкова усмивки, но знаете ли как да изберете перфектното място, как да наредите играчките, така че всяка от тях да бъде забелязана и елхата да изглежда равномерно подредена?
Любопитна съм, спазвате ли традицията да окачвате по една нова коледна играчка всяка година? Аз започнах да го правя напоследък и това ми носи голяма радост, защото всяка една нова играчка е свързана с някакво изживяване ли спомен за близък човек. Елхата у дома не трябва да е стерилна украса от еднакви топки, в еднакви цветове и размери, а де декорация от спомени и топли моменти.

Как да изберете коледно дръвче

Нашият съвет е по възможност да си купите изкуствена елха. Инвестицията е по-голяма, но тя никога няма да увехне и ще я ползвате с години! Ако обаче държите да имате в дома си свежо и зелено двърче, можете да си засадите такова в саксия. То няма да порастне бързо, но през останалата част на годината също ще ви радва със своята зеленина, а също така ще помогнете за опазването на горите от изсичане. Гората.бг имат чудесни инициативи за подаряване на дръвчета, следете ги.


Задавате ли си въпроса „Каква изкуствена елха да купим?“

На пазара има стотици видове изкуствени елхи. Аз харесвам тези с максимално естествен вид, доближаващ се до ела (това което обикновено наричаме елха). Те се водят 3D елхи. Клончетата са пластмасови, не падат стотици боклуци от тях, но имат един голям недостатък – изключително тежки са!
Фолийните елхи са тези по-обикновените (първите които стъпиха на нашите пазари). Те пък са много по-леки и ако искате да е висока повече от 150см е чудесен вариант. Недостатък е, че повече капе.


Съвет:

Когато купувате елха имайте едно на ум, защото много често не са толкова равномерно разперени и подредени. Добра идея е да поискате да бъде извадена от кашона, за да я огледате,преди да я закупите.

Трик:

За да придадете на изкуствената елха по-естествен вид може да огънете леко клонките, като ги извиете под дъгообразна форма. В доланата част на елхата клонките трябва да са по-рехави и по-разперени, а на горе да са по-прибрани и изправени. Вижде една естествена елхичка и се опитайте да придадете същата форма и на вашетоизкуствено дръвче.

Стъпки за декориране:

1. Изберете подходящо място за елхата

Ако всяка година се чудите къде да поставите елхата, може да следвате следните правила и съвети:

 • Не поставяйте елхата до камина или друг отоплителен уред, както и свещи, лампи и други електроуреди, които могат да подпалят лесно елхата (особено, ако е естествена).
 • Изберете място в близост до контакт.
 • По възможност не поставяйте елхата до телевизора. Мигането на лампичките ще ви разсейва и ще дразни очите ви.
 • Намерете мястото в дома си, където елхата ще бъде забелязвана. Дайте и пространство и не я скривайте с мебели.
 • Ако елхата ви е малка и я оставите на пода има голяма вероятност да бъде незабележима и трудно да подредите подаръците под нея. Чудесен вариант е да я качите на малка маса или както аз съм направила – просто да я сложите върху кашона, в който прибирате играчките. Може да го покриете с някой бял плат, напомнящ сняг, или да го облепите с опаковачна хартия, за да заприлича на голям подарък.

2. Поставяне на украсата

Когато започнете да слагате украсата, първо поставете лампичките, след това гирляндите, ако слагате такива, и най-накрая поставете играчките.

3. Работете от вътре на вън

Започнете да увивате лампичките спираловидно, около клонките на елхата, като започнете от най- задната, долна част на елхата. Там започнете с навиването от края на лампичките (частта с кабела и бутона за включване), след това продължете нагоре, като постепенно развивате лампичките към върха на елхата.  Оставяйте приблизително еднакво разстояние между ‘етажите’ от лампички. А ако лампичките ви са много дълги може да повторите навиването в обратната посока и да създадете повече дълбочина, като просто вкарате единия ред по-навътре, а другия оставите по върховете на клонките.

4. Подберете внимателно цветовете

Преди да сложите гирляндите и играчките първо решете какви ще са основните цветове за украсата на вашата елха. Дори да си падате по пищни елхи не слагайте прекалено много цветове. Заложете на два основни и нека играчките дадат останалата красота.
Аз съм заложила на бяло, като основен цвят. Преобладават топки и снежинки в бяло, а останалите играчки дават цветения акцент на елхата.

Нашия съвет е да комбинирате сребристо и синьо, ако харесвате по-студените нюанси и  червено и златисто, ако сте почитатели на класическата визия. Това са основните цветове, които най-често се срещат в коледната украса , но не е задължително да се придържате само към тях. Разбира се може да ползвате и всички останали, но ги съчетайте правилно, за да придадете стил и красота на вашата елха.

Трик: Ако нямате подходящ гирлянд може да използвате широка декоративна панделка. Може да намерите подходяща във всеки магазин за шивашки материали, а вече и в почти всички магазини с китайска стока.

5. Поставянето на играчките

Започнете с нареждането на по-големите играчки и оставете най-малките накрая, когато искате да запълните междините и да акцентирате на определени места.

Още нещо, което е важно да спазвате е да поставяте големите играчки разпределено по по-долните нива на елхата, за да има визуална йерархия на елементите. Голяма играчка на върха би се набивла на очи прекалено много, а малка играчка в основата ще остане незабележима.

Избягвайте да поставяте всички играчки по върховете на клончетата. За да придобие чувство за дълбочина се опитайте да слагате играчките и навътре в дръвчето. Не претрупвайте елхата като слагате всички играчки на куп! Оставете място на дръвчето „да диша”. Така  всяка играчка ще изпъква с красотата си, без да е в сянката на друга.
И накрая разбира се най-важното – върхът на елхата. Звездата до скоро беше задължителен елемент и за нашата елха, но тъй като дълго време не откривах звезда, която наистина да ме грабне, разчупих стереотипите и сложих голяма снежинка за връх.

Трик: Ако леко премрежите поглед много бързо ще видите къде има „дупки“ по елхата. Това са местата,на които може да преместите някоя от по-големите играчки или просто да ги пренаредите, така че визуално да запълните липсващите клонки.

6. Финални щрихи

След като сте готови с украсяването на коледната елха отделете внимание и на дребните детайли като например стърчащите кабели от лампичките или поставката на изкуствената елха. За да придадете на елхата изяло празничен вид се опитайте да прикриете тези дребни елементи. За поставката на елхата може да ползвате бял гирлянд, който да увиете около стойката на елхата. Така ще изглежда сякаш е затънала в сняг. В моя случай аз съм наредила плюшени играчки.


Тези малки трикчета и съвети ще ви помогнат да внесете с лекота коледния дух в дома си.

А, ето и част от любимите ми попадения от играчки, които не спирам да попълвам и подменям всяка година.

6 коментара

 1. Облачето Пети каза:

  Понякога атмосферата се създава именно от дребните детайли, затова и ние се опитваме да дадем и някой друг съвет в помощ на хората, които не могат да се справят сами. Уюта и комфорта са индивидуални виждания, но красотата и естетиката се ценят от всички.

 2. Вили каза:

  и аз следвам горе-долу същите стъпки при украсяването. Само избора на място всяка година става все по-труден. Скоро ще се наложи да я закачаме да виси от тавана…кучето става все по-хитро :)Иначе пожелавам на всички-въображение, фантазирайте на воля! И не забравяйте, че всяка година се купува нова играчка за елхата.

  1. Облачето Пети каза:

   Ние вече нямаме място за нови играчки по елхата :D

 3. Облачето Пети каза:

  maretooo,радвам се, че сме успели да помогнем в украсяването на елхата. Надяваме се, че и тази година ще Ви помогнем да украсите своя дом със стил и креативни идеи. Може да следите и нашата фейсбук страничка за повече идеи :)

 4. камини цени каза:

  Още малко и вече сме август месец, месеца на почивките и на евентуално топлото време.Което означава, че има само четири месеца на тези невероятни празници, които още не са си тръгнали всяка година, а вече мислим какво ще правим за следващата.Много е вълнуващо и интересно. Благодаря ви за интересните предложения и със сигурност ще се възползвам от вас, радвам се че ни пишете на коледни теми, като се замисля ние дори и не си сваляме коледната украса по улиците.

 5. Облачето Пети каза:

  Радвам се, че идеите ни ви допадат и още от лятото мислите вече за този прекрасен, топъл и уютен празник. Надявам се да откриете още прекрасни идеи и в нашата фейсбук страничка.
  Поздрави и безоблачни дни :)

По-нови коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *