Лапичка от глина

oblache.net май 01 2012 Няма коментари

Навярно повечето от вас имат един или повече домашни любимци, чиито палави лапички обикалят дома и го изпълват с любов и топлина.

Е, аз също имам един такъв тазманийски дявол, който е пълноправен член на семейството и се бори с нокти и зъби да бъде винаги център на внимание.

Отдавна се каних да оползотворя една бяла глина и най-накрая се заех да взема отпечатък от моето куче и да го превърна в сладка декорация за стената или магнитче за хладилник (второто не ми се получи, но ще обясня по-надолу защо).

Нека не губим време в приказки и да пристъпим към урока.

Необходими материали:

– бяла глина за моделиране

– прозрачно домакинско фолио

– темперни бои и палитра

– четки за рисуване

– шпатула, нож и други инструменти за оформяне

– магнит / декоративна лента

Направа:

Преди да псистъпите към същинската направа, вземете част от глината и оформете квадратно парче с дебелина около 1-2 см.  Имайте предвид, че ако искате да го използвате като магнитче за хладилник трябва да изберете магнит с по-голяма площ, който да е достатъчно силен, за да издържи тежестта на глината.

* Моя магнит се оказа слаб и прекалено дебел. От там и формата на отпечатъка стана дебела и тежка. Затова и се наложи да импровизирам, като сложих панделка за закачане на стената. Надявам се втория ми опит да е успешен ;)

Ако искате да бъдете сигурни, че ще се задържи на хладилника, може просто да сложите няколко по-малки магнита във всеки край на формата. Препоръчвам ви нано магнитите. Те са малки и изключително силни.

Но да преминем нататък…

Стъпка 1: Пъхнете магнита в глината и го изравнете добре, за да не е на по-високо или по-ниско ниво от глината. Може да изравните с точилка. Стремете се да няма и много празни места около магнита, за да не пада лесно.

Стъпка 2: Изгладете добре лицевата част на глината. Ако глината не е достатъчно гладка може да я намокрите с вода съвсем леко и да загладите там, където е необходимо.

Поставете домакиснкото фолио.

Стъпка 3: Поставете глината така, че любимеца да стъпи добре върху нея. Ако е необходимо натиснете леко лапичката и всички пръстчета поотделно.

При неуспешен опит повторете Стъпка 2 и опитайте отново.

Стъпка 4: След като имате готовия отпечатък може да загладите леко недостатъците с мокър пръст. Бъдете внимателни, за да не се налага да повтаряте стъпките отначало.

 

Стъпка 5: С  малък нож изрежете глината в желаната форма. След това може да дооформите с малка шпатула и да заоблите ъглите. Поиграйте си, докато резултатът ви хареса.

Стъпка 6:  Когато вече сте приключили с оформянето, оставете глината да изсъхне за около 24 часа. Може и повече, но поне ден трябва да съхне, преди да пристъпим към оцветяването. Може да обръщате периодично формата, за да съхне равномерно.
Когато глината побелее , тя е готова за декориране.

В случая аз просто я оцветих в розово и залепих с лепило за текстил (може да се замести с ацетоново лепило) златиста панделка с ширина около 3 см.

Пожелавам ви весели моменти и добре запечатани спомени!

По-нови коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *